Tarihçe

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği 2014 yılında Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü’nde birkaç gönüllünün emeğiyle kuruldu. Amacı :Gülpınar ve yöresinde, sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak için çevrenin korunmasıyla birlikte kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayacak çalışmalar yapmak ve de bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermektir”

2017 yılına kadar faaliyetlerini az sayıda üye ile sürdürdü. 2017 yılında köyümüz yakınlarındaki Çakıllıtepe’de faaliyete geçmek isteyen bir jeotermal enerji santraline (JES) karşı zeytin ağaçlarını korumak isteyen köy kadınlarıyla yan yana durarak kamuoyunca daha iyi tanındı ve üye sayısını hızla arttırdı.

JES firmasının kadınların 33 günlük direniş ve nöbeti karşısında faaliyete başlayamadan köyü terk etmesinin ardından daha çok kadınların yönetimde olduğu ve sahiplendiği bir derneğe dönüştü. Günümüzde de kadınların ve gençlerin sosyal yaşama daha çok katılması, ekonomik ve kültürel anlamda güçlendirilmesi yönünde çalışmalarını giderek artan bir ivmeyle sürdürmekte.

Köyümüz

Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır, özellikle zeytin/zeytinyağı, başta domates (Kösedere domatesi) olmak üzere sebze yetiştiriciliği ve süt/süt ürünleri (Ezine peyniri) bölgemizin marka değeri olan ürünleridir.

Köyümüz aynı zamanda Helenistik döneme tarihlenen “Apollon Smintheion” ören yeri ve müzesine de ev sahipliği yapmaktadır. Kazı çalışmaları sürdükçe önemi daha iyi anlaşılan, ziyaretçi sayısı yıldan yıla katlanan antik kentin köyün ekonomisine ciddi katkıları olacağı inancındayız.

Amacımız

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği olarak; TC Anayasası’nın 56.Maddesindeki “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı”mızı savunuyor, zeytinlikleri, sebze ve meyve bahçelerini, hayvancılığı, içme ve sulama suyunu, soluduğumuz havayı, sağlığımızı ve tarihi dokuyu tehdit eden her türlü çevre kıyımına karşı durarak sürdürülebilir, insanca bir yaşam için mücadeleye devam ediyoruz.