Derneğimizin Tarihçesi

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği 2014 yılında Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü’nde kuruldu. Derneğimizin amacı “Gülpınar ve yöresinde, sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak için çevrenin korunmasıyla birlikte kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayacak çalışmalar yapmak ve de bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermektir”.

2017 yılına kadar az sayıda üye ile faaliyetlerine devam eden derneğimiz, 2017 yılında köyümüz yakınlarındaki Çakıllıtepe’de faaliyete geçmek isteyen bir jeotermal enerji santraline (JES) karşı zeytin ağaçlarını korumak isteyen köy kadınlarıyla yan yana durmuş, JES firması kadınların 33 günlük direniş ve nöbeti karşısında faaliyete başlayamadan köyü terk etmiş ve o tarihten itibaren daha çok kadınların üye olduğu, yönetimde olduğu ve sahiplendiği bir derneğe dönüşmüştür.

Derneğimizin Yapısı

Derneğimiz toplam üye sayısı 122’dir, %61’i kadın, %39’u erkek üyelerimizden oluşmaktadır. 7 Nisan 2021 tarihinde yapılan en son genel kurulda yeni yönetim ve denetim kurulları seçilmiştir. Buna göre;
Zerrin Soysal yönetim kurulu başkanlığına, Selma Kanbur Yılmaz sekreter üyeliğe, Naşide Bingül saymanlığa, Zeynep Sevim Kızıltan ve Ali Karakaş yönetim kurulu asil üyeliğine seçilmiştir.
Gökalp Kuşseven denetim kurulu başkanlığına, Nurettin Yaman ve Asım Baltacı denetim kurulu asil üyeliğine seçilmiştir.

Dernek tüzüğümüze buradan ulaşabilirsiniz.

Amacımız

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği olarak; TC Anayasası’nın 56.Maddesindeki “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı”mızı savunuyor, zeytinlikleri, sebze ve meyve bahçelerini, hayvancılığı, içme ve sulama suyunu, soluduğumuz havayı, sağlığımızı ve tarihi dokuyu tehdit eden her türlü çevre kıyımına karşı duracağız ve sürdürülebilir, insanca bir yaşam için mücadeleye devam edeceğiz.

Köyümüz ve Çevremiz

Gülpınar, eski adıyla Külahlı, Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri Ezine ve Ayvacık arasındaki en önemli yerleşim merkezi olmuştur. 1960’lara kadar nahiye / bucak statüsünde olan köyümüz, sonrasında belediye olmuş, ancak 2013’de belediye tekrar kaldırılarak iki mahalleden oluşan (Atatürk ve Kızılkeçili) bir köy statüsüne döndürülmüştür.

Değirmen tepesinden Gülpınar genel görünüm

Köyümüzün hemen batısındaki Apollon Simintheus tapınağı, bölgedeki en önemli arkeolojik yapıdır. 1970’lerden beri bölgede kazılar sürmektedir.

Köyümüzün güneyi ve batısı bazıları çok yaşlı zeytinliklerle kaplıdır. Kuzeyinde Tuzla büyük ovası, doğusunda ise Kızılkeçili mahallesinin çevresiyle birlikte meralar bulunmaktadır.

Köyümüz yaklaşık 1400 nüfusuyla Çanakkale ilinin en büyük köyüdür. Ekonomik olarak da oldukça gelişkindir. 5 tane zeytinyağı sıkım fabrikası, 3 zincir market şubesi, nalburiyesi, kadın ve erkek kuaförleri, Tekel bayileri ve inşaat şirketleri ile kuzeyde Kösedere’den doğuda Behram, hatta Ayvacık’a kadar tüm yerleşim merkezlerinin ekonomik kalbi durumundadır. Batıda Kumbağlar mevkiindeki limanı balıkçılık faaliyetlerini desteklemekte, çevresindeki bir çok tatil sitesi ile yaz aylarında iyice hareketli bir hale bürünmektedir. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı ise Çanakkale ili için tek olan bir sokak / meydan festivali ile kutlanmaktadır.

Eğitim öğretim imkanları olarak bakıldığında ise Şehit Aycan Özdil İlköğretim Okulu ve bölge lisesi hem Gülpınar’daki, hem de çevre köylerdeki gençleri idealist öğretmenleriyle hayata hazırlanmaktadır.

Bir yanıt yazın